Nincs aktuális esemény.
Analízis bolognai módra PDF Nyomtatás E-mail

Az Európai Felsőoktatási Térség létrehozását célzó európai reformfolyamat szükségessé tette új tananyagok megalkotását a SZE-Győr műszaki mesterszakjain is. Ennek érdekében több olyan fejlesztési projekt zajlik az intézményben, amely a képzési anyagok korszerűsítésére irányul.

Sok mérnökhallgatónak cseng ismerősen az „Analízis I.” tantárgy, hiszen jelenleg a mechatronikai mérnököknek, a közlekedésmérnököknek, a logisztikai mérnököknek és a járműmérnököknek is kötelező a tárgy felvétele.

Az új jegyzet négy nagyobb témakört (Taylor-polinomok és Taylor-sorok; tenzorok; többváltozós függvények; kettős és hármas integrálok) dolgoz fel. A jegyzet felépítésénél az volt a fő szempont, hogy a hallgatók képesek legyenek a jegyzetből önállóan is elsajátítani a tananyagot.

Éppen ezért a jegyzetben a tételek bizonyítása többnyire nem szerepel, ellenben az új tételek, illetve definíciók után számos kidolgozott példa segíti az új ismeretek elsajátítását, illetve megértését. Az önálló tanulást segíti, hogy a tananyag elsajátításához szükséges korábbi, BSc-szintû ismereteket a jegyzet Emlékeztető címszó alatt tartalmazza az egyes leckékben.

A leckék megalkotásánál fontos szempont volt az is, hogy a tanulás során a hallgatókat önálló munkára ösztönözzék, így minden egyes lecke önellenőrző feladatokkal zárul.

(Győri Közélet, 2011. 04. 04.)